ساعتي مانده به افطار، شبکه ايران اينترنشنال با پخش بخش‌هايي از گفت‌وگوي محمد جواد ظريف وزير امور خارجه با سعيد ليلاز، زله‌اي سياسي را يه پا کرد.


اين شبکه بخش‌هايي از يک گفت‌وگوي 7 ساعته را منتشر کرد و بعد از آن 3 ساعت از مصاحبه پخش شد.


اين مصاحبه گويا به سفارش دولت و با مديريت حسام الدين آشنا مشاور رييس جمهور و واعظي، رييس دفتر روحاني انجام شده است. نه تنها ظريف بلکه ديگر وزرا هم با سعيد ليلاز گفت‌وگو کرده‌اند.


فايل صوتي ظريف


بعد از انتشار اين فايل صوتي، اولين سوالي که به ذهن متبادر شد اين بود که اين فايل چگونه به بيرون و شبکه ايران اينترنشنال درز پيدا کرده است؟ البته برخي از رومه نگاران خارج نشين در کلاب هاووس اعلام کردند که اين فايل‌ها در اختيار بي‌بي‌سي و برخي از رومه‌نگاران ديگر هم بوده و فقط ايران اينترنشنال زودتر از آنها و بدون ملاحظه اين مصاحبه را پخش کرده است.


قطعا دولت و شخص حسام الدين آشنا، بايد در مورد اين مصاحبه و چگونگي لو رفتن آن توضيح بدهند. نمي‌شود با سکوت و اينکه منتظر بمانيم، آب‌ها از آسياب بيفتد از کنار آن عبور کنند.


مسئله بعدي اين است که چه کساني به دنبال سود بردن از انتشار اين فايل بودند؟ اصول‌گرايان مي‌گويند کار، کار خود دولت است که مي‌خواهند در آستانه انتخابات به مردم بگويند در کشور کاره‌اي نبود‌ه‌اند و ديگران براي اداره امور تصميم مي‌گرفتند و هميشه مردان ميدان، به مردان ديپلماسي ارجحيت داشتند.


جريان مقابل اما بر اين باور است که اين فايل توسط رقبا منتشر شده است تا به واسطه آن ظريف را از صحنه رقابت حذف و بر مذاکرات احياي برجام در وين تاثير بگذارند.


نگارنده نيز فکر مي‌کند که تحليل دوم به واقعيت نزديک تر است از اينکه خود دولت دست به انتشار اين فايل زده باشد. نکته قابل توجه اين است که بدانيم، ساعتي قبل از انتشار اين فايل، عراقچي رييس تيم مذاکره کننده در وين اعلام کرد: «در زمينه لغو کامل تحريم‌هاي بخشي و موضوعي توافقات خوبي صورت گرفته است.»


احياي برجام در وين، مي‌تواند براي دولت يک برگ برنده باشد. ظريف هم مي‌تواند برخلاف تمام نه گفتن‌هايش در مورد نامزدي انتخابات، به يک گزينه جدي براي انتخابات خرداد 1400 تبديل شود.


برخي در يک سال گذشته فکر مي‌کردند به راحتي و بدون هيچ مشکلي به رياست جمهوري ايران خواهند رسيد. حتي در خلوت هم رييس جمهور بودن را تمرين کرده بودند اما حالا با روشن شدن آتش زير خاکستر مذاکره، وضعيت را مناسب نمي‌بييند و فکر مي‌کنند ممکن است دوباره نامزدي با شعار مذاکره و دوستي با جهان راي مردم را به سبد خود بريزد.


اين دسته، بهتر از هر فرد ديگري مي‌دانند که مردم همچنان بر اين باور هستند که مي‌توان با مذاکره و گفت‌وگو بخش اعظمي از مشکلات کشور را حل کرد. مشکلاتي که قطعا سومديريت هم در آن نقش بسزايي دارد.


مخالفان دولت روحاني، در اين انديشه هستند که به هر طريق ممکن راه رسيدن به توافق وين را ببندند. مذاکرات وين مثل گُل دقيقه 90 است و مي‌تواند بازي انتخابات را به وقت اضافه و حتي ضربات پنالتي ببرد. اين درحالي است که عده‌اي فکر مي‌کردند به راحتي برنده اين بازي هستند.


قطعا با تشکيل اولين جلسه مجلس، شاهد روانه شدن سيل سوال‌ها به سمت ظريف خواهيم بود. حتي استيضاح هم دور از ذهن نيست.


بايد منتظر ماند و ديد سيب سياست در روزها و ماه‌هاي آينده چگونه خواهد چرخيد.


در پايان بايد گفت، جداي همه اينها واقعيت اين است که گذشت، زماني که تصور مي شد هر سخن و گفتاري را مي‌توان به مکاني خاص محدود کرد يا به شيوه سعيد مرتضوي رسانه ها را به صلابه کشيد.


 رسانه داخلي منتشر نکند رسانه ماهواره اي اين کار را انجام مي‌دهد. صداي سروش را در داخل ببندي از کلاب هاوس شنيده مي شود. پس بهترين کار آزادي رسانه‌ها و امکان رقابت سياسي در فضاي آزاد و شکستن انحصار صدا و سيما و خارج شدن آن از دست تفکري خاص  است.

انتشار يک فايل صوتي! چرا و چطور؟

فايل صوتي ظريف؛ «ميدان» و «ديپلماسي» و 10 نکته در حوالي آن

صداي خاموش مردم را بشنويد: 2 برابر شدن تعداد قهر کنندگان با صندو

هم ,فايل ,دولت ,انتشار ,يک ,ظريف ,است که ,اين فايل ,انتشار اين ,را به ,اين است ,شبکه ايران اينترنشنال
مشخصات
آخرین جستجو ها